Ettevõtjate lood

Põlvamaa metsade vahel, Tamme talus, saab iga ese endale uue elu
2022-08-02 10:40:00

2017. aastal tuli Hispaaniast kodumaale tagasi Deivi Org, keda tuntakse ka kunstnikunimega, Monica del Norte. Siia tulles olid tal suured unistused, millest enamus ka tänaseks täitunud on, neist üheks oli oma galerii rajamine. Tallu saabuvat külalist ootab ees külalislahkus ja rahu ning nagu perenaine ise ütles: „Aeg siin justkui seisaks.“ Talus majandab MTÜ Aade.

Tamme talu Sülgoja külla valis Deivi just seal asunud sauna tõttu – selle pilt, mida ta oli internetis näinud kõnetas teda niivõrd palju, et palus sauna oma silmaga emal üle vaadata. Deivi armus selle talu olemusse ning ka ema ainus vastus kaugele maale oli: „Osta ära!“ Tänaseks on Monica del Norte saanud oma talus pakkuda just selliseid tegevusi, nii endale kui kogukonnale, mis meelt mööda on, juba kolm-neli aastat: koolitada, maalida, luua vanast uut ning läbi viia erinevaid üritusi.

Talus olev galerii, kus kunstnik toimetab, on saanud nime talu järgi, mille õuel seisab uhkelt ka suur tamm. See võiks olla justkui selle koha sümboliks. Galerii on aga talu süda, kus Deivi loob kunsti, koolitab ning teeb käsitööd. Hooneks on neljameetriste seintega vana saekaater, see sobib oma suuruse poolest ideaalselt taaskasutushõnguga maalide loomiseks, sest kõrged laed võimaldavad luua ka suuremaid teoseid. Deivi teeb maalide lõuendid ise, kasutades selleks puidutööstuse jääke ning kasutatud kangast. Lõuendid katab ta kipsiga või looduses leiduvaga, et luua struktuuri, Monica del Norte sõnul puudub maalil liikuvus, kui struktuuri ei ole. Ta maalide iseloomujooneks on kuld, mis sümboliseerib ta lapsepõlves kogetut. Suurimaks saavutuseks peab Monica del Norte Tartu Jaani kirikusse üles pandud näituseid. Tulevikus soovib Deivi oma talugaleriid paremini struktureerida, jättes esimesele korrusele vaid maali ja puidutööd ning teisele korrusele tekstiilitööd.

Deivi Org ei ole naine, kes jääks hätta, sest tal endal on galeriisse ehitatud igati kasulik tööpind, mis peidab endas tööriistu ja peidetud elektripistikuid, tehtud see taaskasutatavatest materjalidest. Ka vahendite hoidmiseks on tal ehitatud maakohas leiduvatest puujuppidest kastid, mille sees on korrastatud kunstivahendid. Koolituste läbiviimise ajal on ülioluline töötegemise ajal hoida töövahendeid õigetes kohtades ja korrastatult – distsipliini õpetab Deivi oma koolitustel kõigile oma õpilastele. Koolitusi viib Deivi läbi talus igas vanuses kunstihuvilistele. Maalikoolitustel saavad õpilased alustada enda kätega vormitud lõuendist, see on osa maalivalmimisest ning õpetab ka koolitatavale taaskasutust.

MTÜ Aade korraldab peale koolituste samuti iga aasta välimissa, mis toimub peamiselt augusti keskpaigas, peale viljavõttu. Osaletakse ka Avatud Talude Päeval, mil tallu tuleb külla palju erinevaid inimesi erinevatest kohtadest. „Tallu leiavad tee need, kellel on seda vaja,“ lausus Deivi, seetõttu ei ole ta Avatud talude päeval ka väga kohustuslikest kellaaegadest kinni pidanud. 

Peale maalimise teeb Deivi Org kauneid ehteid, heegeldab, õmbleb, ketrab enese tehtud kedervartega lõnga. Lõnga tegemiseks on saanud ta materjali lammastelt või koeralt. Ta loomingus ja talukohas on üleüldse väga suur roll taaskasutusel, käiku lähevad kõik kasutuskõlbulikud materjalid, millest annab luua midagi uut ja huvitavat, näiteks kasutab ta lõngajääke käsitöö loomisel, tekstiili saab ta taaskasutuspoodidest ja nagu ta ise ütles, ka vanad maalid saab uuesti üle maalida. Tema peamine mõte: „Armasta seda, mis on.“

Deivil tekivad lennukad ideed kiirelt, üheks plahvatuslikuks idee viljaks on raamat „PRII“, milles on näha Deivi loodusest inspireeritud heegelmustreid, käsitööd ja maale. Mustrid selles raamatus on joonistatud käega - see lihtsustab nende jälgimist. Kunstnik on välja andnud ka teise raamatu pealkirjaga „Pärimusmood“, milles on õpetussõnu kudumite uuskasutuse kohta. Kohalikule kogukonnale on Deivi aidanud kinkida Räpina bussijaama raamatuvahetuspunkti ning bussijaama on kunstnik maalinud koos pühapäevakooli noortega suure maali, millel on kujutatud koduigatsust, koju tulemist. Räpina kirikus on samuti Monica del Norte maal seina kaunistamas.

MTÜ Aade tegemiste, maalide ja raamatute kohta saab täpsemat infot läbi Facebook’i, konto nimeks Monica Del Norte, või kodulehe https://tammegalerii.weebly.com/ kaudu. Individuaalkoolituse osas tuleb kindlasti Deiviga eraldi ühendust võtta. 

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu