Uudised

Südamete aed – iluaed, mida ei saa mitte armastada
2022-08-16 11:40:00

Põlvamaal Tännassilma külas paikneb maaliliste vaadetega inglise stiilis aed, mida ilmestavad kaunid südamekesed – neid võib näha nii pisikestes detailides kui ka aia sissetulekul külalisi tervitamas. Mikko talus asub Südamete aed, mis oma olemuselt on köitnud paljusid eestimaalasi ning mida tullakse vaatama ka kaugematest riikidest. Iluaia ülesehitamisega alustati juba 1996. aastal ning peale perenaise, Anneli Patraili, maastikuehituse õppimise alustamist 2006. aastal Räpina aianduskoolis inspireerus ta veelgi aiatööst ning nii sündiski Südamete aed, mis pakub silmailu juba aastaid. Õpingute järel on Anneli leidnud ideid paljudest teistest aedadest, mida ta ise külastanud on.

 

Aeda saabudes haarab otsekohe romantiline tunne: näha on heledates toonides aiamööblit, vana puitu, õites lillepeenraid ning suurt puumaja, mis sobib ideaalselt kõigega kokku nagu rahulik klassikaline muusikateos, mida esitab ideaalselt kokku mängiv sümfooniaorkester. Kahe hektarilisse aeda on peidetud erinevaid kohti, milles olles saab end eraldada kõigest muust. Veesilmad sillerdavad päikesepaistel ning loovad meeldiva meeleolu omade mõtetega olemiseks. Kindlasti leiab iga aiahuviline, miks ka mitte kunstiinimene, Mikko talus innustust, mida enda edasistes tegemistel kaasas hoida. Iluaed on lummav ja pakub värvidemängu kogu aasta vältel oma enam kui tuhande taimeliigiga.

Perenaine Anneli jagab oma loodud töövilju külalistele läbi puukooli, mis on küll väike, kuid väärtuse poolest hiiglaslik. Taimed, mida Anneli müüb, on tema enda paljundatud, seetõttu on need taimed täis Südamete aia armastust. Et külaliste taimed saaksid hoolikalt hooldatud, on võimalik Mikko talust kaasa osta kvaliteetseid aiatööriistu ning hooldustooteid.

Anneli jaoks on tähtsal kohal taaskasutus, mille tulemusena on valminud aeda nii mõnigi vahva iluasjake. Näiteks on aeda paigutatud külalistele info jagamiseks tehtud infotahvel, selle valmimiseks on kasutatud uuele elule aidatud voodiots. Aias on kasutatud vanu kirste erinevate tarvikute hoidmiseks, suuresti on taluhoonetes värskenduskuuri läbinud mööbel. Maja ehitamisel on samuti kasutatud võimalikult palju juba olemasolevaid materjale. Talus valminud käsitööd on võimalik aia külastajal kaasa osta või mõnel juhul ka laenutada.

Mikko talus on vanas maakivist hobusetallis võimalik pidada seminare või muid väiksemaid koosviibimisi. Sama hoone teisel korrusel on olemas võimalus kaheksa kohaga ööbimiskoha kasutamiseks. Lisaks seminarimajale on võimalik ööbida talu kodumajutuses, milles on kaks üheinimese ja üks kaheinimesevoodi, võimalus lisada magamiseks kaks voodiaset juba olemasolevale. Kodumajutus on hubane ning maakodu õhkkonnaga, mis aitab eemale viia argimuredest.

Mikko talus on teretulnud kõik elusolendid, neile mõeldes on paigaldatud aeda putukahotellid, mis meelitavad toimetama erinevaid putukaid. Selliselt saab toetada putukate elurikkust ning nemad saavad tuge pakkuda aias olevale ökosüsteemile. Talus on oma koht ka kanadel - just nemad on abiks maaväetamisel, hoiavad maad umbrohust puhtana. Kindlasti on nad külalistele huvitavad vaadata ning ka nende munad on kulda väärt.

Pilkupüüdvate vaadetega aiale on omistatud kahel korral, 2014 ja 2019 aastal, presidendi kaunima kodu tiitel. 2020 aastal tunnistas Eesti ökoturismi kvaliteedimärgise EHE (Ehtne ja huvitav Eesti) hindamiskomisjon märgise vääriliseks OÜ Mikko talu poolt pakutava teenuse, „Jalutuskäik Mikko talu Südamete aias koos perenaisega.“ Koostöös teiste aiaomanikega on organiseeritud juba viis aastat Põlvamaa avatud aedu, mis tavaliselt toimub suve alguses.

Kaunist iluaeda saab külastada hooajati maist oktoobrini eelneval kokkuleppel, võttes ühendust perenaise Anneli Patrailiga telefonil +372 53540053 või e-kirja kaudu annelipatrail@gmail.com. Lisaks külastusele on võimalik juurde tellida ka kosutav snäki ja kohvilaud, mida nautida muinasjutulise ilu keskel. Talu tegemistega saab end kursis hoida läbi Facebooki lehe Mikko talu ja Instagramis, konto nimeks @mikkotalu.

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu