Uudised

Segasummasuvila Hõbemäel
2022-10-02 12:10:00

OÜ Hõbepõllu tegutseb Kanepi vallas, Erastvere külas. Talu perenaine Sigrid Luige on lapsest saadik kokku puutunud loomade ja nende kasvatamisega ning 2017. aastal oldi peremehega probleemi ees, et kus kasvatada oma hobuseid. Nii aitasidki 2017. aastal vanemad noortele maja osta, mille ainus vett ja tuult pidav osa oli katus, tööd oli palju ning loomi käidi talitamas Tartust. Nüüdseks elab talus palju väikeseid ja suuri loomi, tegeletakse oma toodangu müügiga ja otsitakse võimalusi oma tegevust laiendada ning seda kõike tuleb siiski teha oma päevatöö kõrvalt.

 

Nagu mini-loomaaed

Sigrid Luige majapidamises kasvab palju loomi – näha võib hobuseid, ponisid, kanu, parte, vutte, lambaid, kasse ja koeri. Loomi ja nende elu käivad uudistamas koolid ja lasteaiad. Nende tarvis on pererahval kavas ehitada õuesõppe lehtla, mida saaks kasutada ka laste sünnipäevapidude korraldamiseks. „Nagu mini-loomaaed, koguaeg juhtub midagi põnevat ja ootamatut. Tõin just pardipoegi juurde ja siis avastasime, et meie enda pardi-mamma on ka terve pesakonna välja haudunud!“ rõõmustab perenaine. 

Nõudlik õpetaja

Suure hulga hobustega tegelemine ning ka 12-aastane treenerikogemus tõi tallu lisaväärtuse – hobutreeningud. Hetkel on Hõbemäel treenimas 15 noort, enamus neist just kaugemalt, kohalikke lapsi on paar tükki. Kui uurida Sigridilt, et miks lapsed just tema treeningutel osaleda tahavad hakkab ta vaikselt naerma: „Ma käsin neil kaasa teha, ei luba looderada ja aega raisata! Kui vanemad on treeningu eest maksnud, siis seda tuleb kasutada!“ Hõbemäe talu õpilased käivad Sigridi juhendamisel palju võistlemas just seetõttu, et lastele anda eduelamust ning kogemusi. „Mõni laps on trennis väga arg ja ei tule toime, kuid just võistlustel võtab ta end kokku ja teeb suurepärase etteaste,“ põhjendab perenaine miks lapsed tihti võistlevad. 

Talu pidamine pole ainult maakoduromantika

Taluga kaasnevad ka suured väljaminekud ning laenude abil ehitamine ning vahendite ostmine. „Toetustest maksan ära laenud ja siis võtan järgmised, mille abil uusi projekte ellu viia. Viimane oli ratsutamisplats, mis ehitati samuti laenu najal!“ Läbimõtlemist ja kokkuhoidu peab majas palju olema, kui miski sisse ei too, siis see tuleb maha müüa, nii on hetkel ka veistega – järgmisel hooajal pere neid enam ei pea. Kõik talutööd teeb pere ise ära – niidetakse ja kuivatatakse heina, samuti tuleb masinate eest ise hoolt kanda. „Alguses said ostetud odavamad masinad, nüüd me näeme kui palju on remonti ja vaeva. Heinapressiga mina näiteks üldse läbi ei saa,“ naerab perenaine. Hõbemäe talu pole täielikult mahe ja sellel on oma põhjus – nimelt käivad tema hobused oma koplitest välja poole ning puhas mahe sööt ei suutnud talu kanadele kõike vajalikku pakkuda. „Mahedates kanepiseemnetes on vähem omega-rasvasid, mida meie kanad väga vajavad. Siis tegingi otsuse, et mul ei ole enam mahedaid mune, aga on terved kanad. Samuti on tavalised kanepiseemned kordades odavamad,“ selgitas perenaine. „Kliendid ei luba mul munade müüki lõpetada, isegi kui räägin, et me pole enam läbi ja lõhki mahedad, neile meeldivad meie kollased munad,“ on Sigrid rahul.  Majapidamises ei kasutata siiski mitte ühtegi taime- ega kahjurimürki, väetatakse sõnnikuga – kõik on looduslik ja taaskasutatud. 

Miks just Rohelisem Põlvamaa?

Hõbemäe talu otsustas Rohelisema Põlvamaa märgisega liituda peale pikka vestlust sõpradega. Perenaise sõbranna oli seda meelt, et kui talul juba mahe märk on, siis võiks ka Rohelisema Põlvamaa märgistuse ära teha. „Me vastasime ilusti kriteeriumidele, me taaskasutame, oleme puhtad, säästame ja toetame omasid,“ kinnitas Sigrid Luige. 

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu