Põlvamaa väiketootjad ja toitlustusteenuse pakkujad käisid pärandtoidu piirkonnas Latgales õppereisil

Avaldatud: 4 detsember, 2017

Latgale piirkond Lätis on tuntud oma rikkaliku pärandtoidukultuuri poolest. Latgale kaugus Riiast on sama, mis Põlvamaal Tallinnani. Nii, nagu Põlvamaagi, asub Latgale Euroopa Liidu idapiiri ääres riigi kagunurgas. Asukohta ja piire Venemaa ning Valgevenega võib ettevõtluse seisukohast vaadata probleemi aga ka võimalusena. Just sel põhjusel külastasime Põlvamaa väiketootjate ja toitlustusteenuse pakkujatega 15.-16. novembril Latgale piirkonna ettevõtjaid.

Õppereisi esimesel päeval külastati käsitööõlu valmistajat Dainis Rakstinši talu ja pärast seda koduveinide ja –mooside ning maiustuste valmistajat Irena Koledat. Kui esimesel ettevõtjal laienemise plaane ei olnud, siis Riiast piiriäärsesse tallu kolinud Irena on aasta-aastalt oma tegemisi laiendanud ja pakub tööd juba paljudele külaelanikele.

Kraslavas külastasime Rahvusvahelise kulinaariapärandi keskust ja kohtusime võrgustiku koordinaatori Tatjana Kozacukaga. Koordinaator rääkis võimalustest, mida Culinary Heritage võrgustikus olemine ettevõtjatele pakkunud on ja millised on edasised plaanid. Keskus ise asub mõisakompleksis, mille osa hooneid on saanud uue välimuse ja sisu. Lisaks toidukeskusele asuvad kompleksis veel varsti avatav loomemaja ja muuseum.

Päeva suurimaks üllatuseks oli juustufarmi „Juri” külastus. Juustufarm teeb kõik tööd oma juustudega täielikult ise: lehmade lüpsmisest juustu pakendamise ja müümiseni. Talukompleksi on ehitatud ka degusteerimismaja, mida kasutatakse gruppide vastuvõtmisel ja väiksemate ürituste korraldamiseks. Farmi peab perekond ja suuremaks kasvada nad ei soovigi. Tooted on piirkonnas nii tuntud, et neid käiakse kohapeal ostmas. Juust on tuntud ka Riias, sest  Facebookis asuv talutoidu tellimisgrupi kaudu liigub „Juri” talu toodang ka pealinna.

Esimese õppepäeva lõpetas majutuskoha perenaise üllatus Eesti kolleegidele – perenaine oli kutsunud oma naabertalus tegutseva tee- ja maitsetaimede väiketootja oma tooteid tutvustama.

Teist päeva alustasime Gaigalavas muuseumi külastusega. Ettevõtja Gunars Igaunis tutvustas Läti koduse kange alkoholi valmistamise ajalugu ja tänapäevaseid võimalusi. Kange alkoholi valmistamise ja müümise võimalused erinevad Eestis ja Lätis väga oluliselt. Väikeettevõtja lubatud mahtu kuuldes oli grupp nii üllatunud, et palusime tõlgil küsimuse uuesti esitada.

Järgmisena külastasime Marcienase mõisa, mis pakub lisaks peenematele hotellitubadele ka lihtsamaid majutusvõimalusi, sh peremajade rentimist. Mõisas asub väga kõrge tagasisidega restoran ja ka mini-spa.

Päeva lõpetasime ökoteede ettevõte „55Mārites” külastamisega. Madonas tegutsev ettevõte on on Lätis tuntud, sest nad on suutnud oma teed suurtesse poekettidesse müügile saada. Väga vähe teetaimi kasvatakse ise, põhiliselt korjatakse taimed loodusest.

Õppereisi korraldas SA Põlvamaa Arenduskeskus.

Põlvamaa ettevõtjate osalemist õppereisil rahastati Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetmest “Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks”.