Põlvamaale lisandus uusi Rohelisema märgiga tooteid

Avaldatud: 26 veebruar, 2019

Kuu alguses anti Põlvamaa seitsme väikeettevõtja 11 tootele Põlvamaa “Rohelisem märk”, mille saajate seas oli nii uustulnukate kui ka teada tegijate tooteid.

Põlva vallas elav Irja Suvisild on kohalikest looduslikest taimedest salve valmistanud juba 2014. aastast. Praegu valmistab ta kümmet salvi, millest Rohelisema märgi said kolm: Imesalv ning Elujõu ja Kuusevaigu salv. „Põlise põlvamaalasena on uhke tunne, et mu kolmel tootel on see märk,” lausus Suvisild. Ta lisas, et tänu märgile saab ta toodete päritolu kergemini tutvustada. Rohelisem märk annab ostjatele teadmise ja kindlustunde, et tegu on kodumaal valmistatud tootega. Üle poole salvide valmistamiseks vajaminevast toorainest on kohalikku päritolu. Suvisild kasvatab ise rukkilille, kummelit, saialille ja teisi taimi. Metsast korjab ta kanarbikku, sookailu jne. Ta märkis, et soovib kanepiõliga salvi valmistamiseks teha koostööd kohaliku kanepikasvatajaga.
„Taotlesin märki oma toodetele esimest korda, natuke tuli pabereid täita, kuid kokkuvõttes ei läinud taotlemisele kaua aega,” lausus Suvisild.
“Rohelisema märgi” sai usaldusühingu Parring ja Parring mesi. Inge Parring ütles, et neil on Räpina vallas kaheksa mesilastaru. “Mesilased korjavad mee looduslikust ümbrusest, ümberringi on mets ja mahepõllud,” selgitas ta. Mesi on praegu nende ainus toode, mille nad esitasid “Rohelisema märgi” saamiseks. Siiani on pere mett tarbinud ise, jaganud sõpradele ja veidi ka müünud. „Plaanime tarude arvu suurendada ja siis saame ka enam müüa,” lisas Parring.

Kõik esitatud tooted väärisid märki

OÜ Kõlleste Garlicu küüslaugupulber sai perefirma neljanda tootena “Rohelisema märgi”. „Märk tõstab toodete mainet, sest inimesed näevad, et see on loodussõbralik toode,” sõnas Rainer Soosaar, osaühingu üks omanikest. Ta lisas, et märk kõnetab küll kohalikke, kuid mitte veel tallinlasi ja teisi kagunurgast kaugema kandi elanikke „Tallinnas ja mujalgi kodust kaugemal kaupa müües paneme letile vineerist Põlvamaa “Rohelisema märgi”,” ütles Soosaar.
Poolteist aastat tegutsenud OÜ Mooste Kalaköögi tarrendis vikerforell on köögi perenaise Tiina Troškini sõnul nende esimene toode, kuid sellele taotlesid nad Rohelisema märki alles tänavu. „Mullu sügisel sai meie külmsuitsuvikerforell “Rohelisema märgi”,” täpsustas perenaine.
Mooste Kalaköögis tehakse lisaks kahele märgiga tootele veel viit toodet. „Märk näitab, et meie tooteid on märgatud, neid peetakse maitsvateks, sest komisjon hindab ka maitset,” märkis Troškin.

Märgi andmise komisjoni üks liikmetest Kaire Mets tunnistas, et märke oli kerge anda, kuna kõik sellele esitatud tooted olid seda väärt.
„Seekord üllatas looduskosmeetika, sest esimest korda kümne aasta jooksul taotleti neile märki,” sõnas Mets. Ta usub, et Irja Suvisilla tooted avavad tee selle tooterühma tegijatele. Metsa sõnul annab märk võimaluse väikeettevõtjatele omavahel koostööd teha nii teadmiste hankimisel kui ka müügil.
Maakonna arenduskeskuse projektijuht Anette Org ütles, et Põlvamaa “Rohelisemat märki kandev kvaliteetne toode aitab Põlvamaad ka mujal märgata, kuna paljud märgiga tooted on müügil üle Eesti. „Teadlik tarbija hindab väga kohalikku ja eestimaist toodet,” lausus Org.
Põlvamaal on juba üle 200 Rohelisema märgiga toote ja üle poolesaja nende valmistaja. Uusi taotlusi Rohelisema märgile oodatakse veebruari lõpuni.

Allikas: Mari-Anne Leht, Lõunaleht

http://www.lounaleht.ee/index.php?page=1&id=26039